Цените на двата основни сорта петрол в петък,  първия ден

...
Цените на двата основни сорта петрол в петък,  първия ден
Коментари Харесай

Цените на петрола забавят спада си

Цените на двата съществени сорта нефт в петък,  първия ден от месец декември понижават едва след внезапното намаляване по време на сесията в четвъртък. Участниците на пазара правят оценка резултатите от срещата на министрите на страните от ОПЕК+.

Цената на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към издание на данните понижава до 80,54 $ за барел – с 0,32 $ или 0,49 % по отношение на цената на сесията в четвъртък. При затварянето на предходната търговия цената по тези контракти спадна с 2,02 $ или с 2,4% до 80,86 $ за барел.

Котировката януарските фючърси за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) понижава до 75,73 $ за барел – минус 0,23 $ или 0,30 %. По време на предходната сесия цената по договорите за този вид се намали с 1,9 $ или с 2,4% до 75,96 $ за барел.

Както стана ясно след съвещанието на 30 ноември, ОПЕК+ не промени формалните квоти по време на съвещанието, само че обособени страни от обединяването ще понижат непринудено производството си с 2,2 млн.барела дневно (б/д) през първото тримесечие на 2024 година Саудитска Арабия ще намали добива си с 1 млн. б/д, Ирак - с 223 хил.б/д, ОАЕ – със 163 хил.б/д, Кувейт – със 135 хил.б/д, Казахстан – с 82 хил.б/д, Алжир – с 51 хил.б/д, Оман – с 42 хил.б/д.

Русия ще продължи с ограничението на експорта. До края на 2023 година ще работят ограничаването за 300 хиляди б/д за експорта на нефт и нефтопродукти спрямо размера от май-юни 2023 година Руската страна разгласи, че ще усили това стесняване с още 200 хил.б/д – до 500 хил.б/д за първото тримесечие на 2024 година като с 300 хиляди б/д ще бъдат понижени доставките на нефт, а с 200 хил.б/д на нефтопродуктите.

„ В началото цените на петрола скочиха след новината за продължение и задълбочаване на производството на нефт, само че вложителите се безпокоят във връзка спазването на изискванията на договорката от страните от ОПЕК, а също по този начин и във връзка с растежа на международното търсене на горива “, разяснява шефът по тактиките в U.S. Bank Asset Management Group Роб Хейуърт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР